Motor 768750 1920 1200X800 Cat 2 White Vi mødes
Af: Carsten G. Johansen - 10-09-2020

Kan du stadig lugte smøreolien?

Du behøver aldrig at gå sulten i seng, når du er til kongres i Vejle. Er du sulten efter kulturelle oplevelser, bør du lægge vejen forbi Spinderihallerne, der tager dig tilbage til Vejles historie som industriby.

I Spinderihallerne går du ikke forgæves, når du har behov for åndelig føde. De nedlagte industribygninger er en attraktion i sig selv, uanset at der ikke længere er aktiv produktion. Men du kan næsten stadig lugte smøreolien fra de store spindemaskiner og se røgen fra godstogene, der transporterede bomuld fra Vejle til hele Danmark.

Fundamentet for det Vejle, vi kender i dag

Det er lidt skægt at tænke på, at byens centrum for mindre end 100 år siden var domineret af tung industri, der lagde fundamentet til den velstand og driftighed, som er Vejles kendetegn den dag i dag.

De lave rødstenshaller er restaureret med respekt for deres oprindelige, arkitektoniske særpræg, som var typisk for industrialiseringens storhedstid.

Kreative iværksættere i cafeen

Indenfor i Spinderihallerne er der en udstilling, hvor du hurtigt kan danne dig et overblik over aktiviteterne i første halvdel af 1900-tallet – og der er ofte også en kunstudstilling, du kan hvile øjnene på. Har du stadig tid i programmet, kan du slappe af med en økologisk kop kaffe eller te i cafeen.

Cafeen summer af aktivitet fra de mange unge iværksættere, der i dag har hjemme i Spinderihallerne. I 2020 er det ikke spindemaskiner, men PC’er og kreative hjerneceller, der driver aktiviteterne på adressen. Og de har ofte lige så lange arbejdsdage, som fabriksarbejderne havde i gamle dage. Forskellen er dog stor, da iværksætterne naturligvis primært er drevet af deres egne ambitioner og ideer – ikke andres. Det kender du måske?